Houd uw brein ook fit

Houd uw brein ook fit

Dat we ouder worden, merken we vaak niet alleen fysiek maar ook mentaal.  Af en toe even niet op een woord komen of wat minder snel reageren in een situatie. Dat de werking van het brein achteruit gaat, valt niet te ontkennen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat het zo lang mogelijk fit blijft. Hieronder volgen enkele tips.

 1. Zorg voor gezonde, gevarieerde voeding.

Een gezonde leefstijl is een van de beste dingen die men kan doen. Zoals het eten van groenten, vette vis, noten en pure chocolade. 

 2. Zorg voor een goede nachtrust. 

Hanteer hiervoor een vast ritme. Bouw uw bezigheden aan het einde van de dag rustig af en kijk geen tv in bed. Neem geen  middelen zoals nicotine, cafeïne of alcohol voor het slapengaan. 

 3. Blijf nieuwsgierig.

Volg bijvoorbeeld het nieuws lees de krant of een boek. Of volg een cursus of start met een nieuwe hobby. Neem niet altijd de gemakkelijkste of dezelfde weg terug naar huis.  Ook het doen van spelletjes en het oplossen van puzzels laten de hersenen werken. 

 4. Onderhoud uw sociale contacten.

Ook het onderhouden van uw contacten is een goede stimulans voor het fit houden van de hersenen.  

 5.Vermijd zoveel mogelijk stress en zorg voor voldoende ontspanning.  

 Stress kan bijvoorbeeld leiden tot vergeetachtigheid en oververmoeid zijn.

6. Kom of blijf in beweging

Door in beweging te blijven, worden nieuwe verbindingen in uw brein aangemaakt. Door regelmatig eens stuk te lopen, te zwemmen of te fietsen en dan bij voorkeur in de buitenlucht kunnen geheugenproblemen en concentratiestoornissen voorkomen worden.