Oldstars Sportsclinic op 28 september 2021

Bewegen is goed voor ons, dat weten we allemaal. En door samen te bewegen, worden we ook sociaal fit.bDaarom hebben meerdere sportverenigingen in Nederland het concept OldStars omarmd. Want niet alleen fysieke fitheid telt, ook sociale fitheid. Het concept is vanuit Engeland door het Nationaal Ouderenfonds en partners in Nederland geïntroduceerd. Momenteel zijn er in Nederland al 500 verenigingen die een vorm van OldStars aanbieden.

Wat is het idee achter OldStars?

OldStars maakt het mogelijk voor 55-plussers te kunnen sporten (in teamverband) om zowel fysiek als sociaal in beweging te blijven.
Vaak zie je dat ouderen wel willen sporten, maar dat dit fysiek lastig is of dat er onvoldoende passend aanbod is. De meeste sporten of beweegvormen schrikken af en de drempel is hoog. Verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en gezelligheid staan dus voorop, op een laagdrempelige manier. OldStars wordt ook wel ‘Walking Sports’ genoemd, er kan worden gekozen uit: walking football, walking hockey, tennis, tafeltennis,  walking handball, walking basketball, walking rugby, walking korfbal en volleyball. Alle spelvormen zijn gebaseerd op het bewezen Athletic Skills Model.

Hoe ziet een sportmoment er uit bij OldStars? Er wordt gestart met een half uurtje bij elkaar zitten om wat te drinken en te praten. Dit half uurtje wordt nooit overgeslagen, dit hoort er gewoon bij. Vervolgens start het programma met een uitgebreide warming-up, waarbij alle spieren aan bod komen. Daarna wordt er met de bal in een groep een spelvorm gedaan, waarbij de oefeningen niet alleen gericht zijn op het bewegen, maar ook op kracht en het trainen van het geheugen. Als kers op de taart is er bijvoorbeeld een partijtje handbal, voetbal of hockey.

Aan OldStars kan iedereen meedoen, die zonder stok kan lopen. Zelfs mensen met lichte geheugenproblematiek kunnen deelnemen. Blessures komen niet snel voor, omdat de oefeningen aangepast kunnen worden aan iemands instapniveau. Na verloop van tijd zie je echt vooruitgang. Kracht en evenwicht worden beter, mensen leren weer om in beweging te komen. Bij OldStars is niet alleen het tempo van bewegen aangepast, maar zijn er ook aanvullende spelregels. Zo wordt er bij Walking Football bijvoorbeeld zonder keeper gespeeld en is lichamelijk contact niet toegestaan.

Gedreven Sportambassadeur

Wim Vermeulen, een gedreven 78-jarige sportambassadeur voor de OldStars in Nederland, geeft aan dat hij zich fitter voelt dan ooit. En dat ondanks zijn COPD. Wim: “Ik  voel me sociaal prettiger en lichamelijk sterker in het leven staan”. Wim is al zijn hele leven met sport bezig. Hij heeft jaren eerste klas KNVB gespeeld en nam op latere leeftijd deel aan kwart triatlons. En verder trapte hij graag een balletje met zijn kleinzoon Lars. Ongeveer 5 jaar geleden attendeerde zijn kleinzoon hem op het concept ‘Walking Football’ en noemde het voor zijn opa een nieuwe levenservaring. Wim ging zich erin verdiepen en is nu een gedreven sportambassadeur van het concept OldStars. Vooral de combinatie van het ontmoeten en op eigen niveau en tempo aan de conditie kunnen werken is geweldig.

OldStars en Vivent Langer Thuis organiseren Clinic

Wim Vermeulen heeft Vivent langer Thuis benaderd om samen met hem, een aantal goed opgeleide coaches en het Ouderenfonds een OldStars Clinic te organiseren. Op dinsdagochtend 28 september zal op het terrein van Avanti’31, in Schijndel, een combinatie van gezelligheid, beweegoefeningen en een partijtje handbal en voetbal worden aangeboden. Verder bespreekt een diëtiste wat goede voeding voor iemand kan doen en zal de fysiotherapeut van Vivent ingaan op het belang van bewegen. De deelnemers kunnen deze ochtend kennismaken met het concept OldStars; lichamelijk en sociaal fit. De aanwezige coaches hebben allen een trainingscursus ASM (Athletic Skill Model) gevolgd. De uitnodiging voor deze Clinic en hoe men zich kan aanmelden wordt binnenkort naar de leden van Vivent Langer Thuis verstuurd.

Meer weten over OldStars en zien wat er bij u in de buurt al wordt georganiseerd?

Kijk dan op https://oldstars.nl/.