Recept april: Zoete aardappelstamppot met rauwe andijvie

Andijvie en zoete aardappel zijn de seizoen groenten van dit moment.

Zoete aardappelstamppot met rauwe andijvie

Recept van het Voedingscentrum: Zoete aardappelstamppot met rauwe andijvie

Andijvie is rijk aan vitamine A en C en aan mineralen als calcium, ijzer en Kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten.

Andijvie en zoete aardappel zijn de seizoen groenten van dit moment. In de maand april worden deze groenten geoogst en heeft dit een lage klimaatbelasting omdat ze uit eigen land komen.

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 grote zoete aardappel
  • 3 aardappelen
  • 2 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram vegetarische roerbakstukjes of tofu
  • chilipoeder
  • 1 struikje andijvie (300 gram)
  • 100 ml halfvolle melk
  • peper

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in weinig water in ca. 15 minuten gaar.
  2. Pel de uien en de knoflook en snijd ze in snippers.
  3. Fruit de uien en de knoflook in de margarine op heel laag vuur zacht.
  4. Snijd eventueel de tofu in reepjes en bestrooi ze met chilipoeder.
  5. Voeg de roerbakstukjes of de tofureepjes toe aan de uien en bak ze mee.
  6. Was de andijvie en snijd de struik in smalle repen.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Maak van de gare aardappelen en de hete melk een puree.
  9. Meng de uien met de roerbakstukjes en de andijvie erdoor.
  10. Warm het geheel goed door en maak de stamppot op smaak met wat peper.

Eet smakelijk!