Leren terug te veren

Iedereen krijgt in zijn leven met situaties te maken die een groot beroep doen op het uithoudings-, en aanpassingsvermogen. En nare gebeurtenissen kunnen ons danig uit ons emotionele evenwicht halen. Om verdrietige en nare situaties het hoofd te kunnen bieden en overeind te blijven is het belangrijk om veerkrachtig te zijn.

 Mentale veerkracht is het vermogen om te herstellen van veranderingen, stress en tegenslag. Als er iets akeligs of verdrietigs gebeurt, zoals het verlies van een dierbare,  kan dat ons behoorlijk uit het veld slaan. En na meerdere tegenslagen kan de rek er helemaal uit zijn.

Het is dan zeker niet altijd gemakkelijk om positief te blijven en door te blijven gaan. Gevoelens van onmacht, verdriet, boosheid en frustratie steken de kop op. Het is echter  belangrijk deze gevoelens toe te laten en te accepteren. Het is vaak het begin om er weer bovenop te komen; om weer ‘terug te kunnen veren’ na een periode van tegenslag. Na verloop van tijd zal men beetje bij beetje weer terug keren naar de  ‘oude’ zelf. De een zal hier wat meer tijd voor nodig hebben dan de ander, maar uiteindelijk komen we er uit, soms zelfs sterker en wijzer.

De veerkracht en hoe we dus reageren in bepaalde situaties. Het is een combinatie van aanleg en opgedane ervaringen tijdens het leven. Het is voor iedereen verschillend.  Nare ervaringen maken helaas meer indruk op de hersenen dan prettige. Niet iedereen lijkt even veerkrachtig. Maar de veerkracht om moeilijke situaties het hoofd te kunnen bieden, kan wel opgebouwd worden. Het is dus geen karaktereigenschap.

Manieren om veerkracht te vergroten.

  • Blijf goed en voedzaam eten. Neem zo weinig mogelijk suiker of producten met toegevoegde suikers.
  • Blijf verbonden met uw omgeving. Op welke manier dan ook.
  • Zoek afleiding in kleine dingen die u belangrijk vindt en waar u van geniet. Zoals het luisteren naar muziek.
  • Neem de ruimte voor wat u belangrijk vindt.
  • Blijf bewegen. Als het mogelijk is, zo veel mogelijk buiten.
  • Blijf  gevoelens uiten op een manier die bij u past.  Krop het niet op en praat bijvoorbeeld met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
  • Durf anderen om hulp te vragen. Sociale steun is een belangrijke factor om veerkracht te bevorderen.
  • Ontwikkel een positieve kijk op uzelf en het leven.
  • Neem voldoende slaap en rust.