Wereld Alzheimer Dag 2023

Vandaag  21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel’. Op deze dag in september wordt extra aandacht gevraagd voor dementie. De regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren mooie activiteiten om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie.

Ieder mens kan genieten van de aanblik, de geur en de smaak van lekker eten. Dat geldt zeker ook voor mensen met dementie. Het gezamenlijk eten is meestal nog één van de dingen waarvan ze kunnen genieten. En voor velen is de warme maaltijd een fijn moment van de dag! Gezellig samen aan tafel, met aandacht voor elkaar. Daarnaast kan het eten van bekend voedsel, en de geuren ervan, prettige herinneringen opwekken, wat ook weer bijdraagt aan hun kwaliteit van leven.”

Maar niet alleen het samen eten, maar ook het samen koken en bezig zijn met eten, kunnen herinneringen oproepen. Het ruiken van bekende geuren, zoals zuurkool, basilicum, spruitjes en het horen van vertrouwde keukengeluiden zorgen voor een huiselijke en vertrouwde sfeer. Los van de herinneringen geeft het samen koken, mensen met dementie ook iets om handen. Daarnaast wordt door het eten dat vers wordt klaargemaakt, de eetlust opgewekt. En zet men een belangrijke stap bij het tegengaan van ondervoeding.