“Als u het niet gebruikt, gaat het verloren”

Wanneer u ouder wordt, gaat uw spiermassa achteruit. Dit is een natuurlijk proces, maar wanneer u voldoende beweegt en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kunt u dit proces vertragen. In de praktijk zijn er allerlei oorzaken waardoor ouderen juist minder gaan bewegen en eten.  Zoals bijvoorbeeld angst om te vallen, pijnlijke spieren en stijfheid. Door minder te gaan bewegen, gaat er te veel spiermassa verloren, wat uw zelfredzaamheid in de weg staat.

Spiermassa is nodig om mobiel te blijven. Er kan uiteindelijk een vicieuze cirkel ontstaan: een lage spermassa leidt tot verminderd functioneren, waardoor u weer minder beweegt. Wat dan weer tot verlies van spiermassa tot gevolg heeft. De beweegnorm is om wekelijks 2,5 uur matig intensief te bewegen en tenminste twee maal per week een een training te doen die uw botten en spieren versterken. Bij ouderen bij voorkeur in combinatie met balansoefeningen, zoals yoga.

Een manier om spierafbraak tegen te gaan is een combinatie van goed eten en voldoende bewegen. Spiermassa wordt opgebouwd door eiwit. Zonder eiwit leidt beweging niet tot meer spiermassa. Eiwitten zitten voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren en zuivel.  Daarnaast hebben ouderen zo’n vier porties  (600ml) melkproducten per dag nodig.

Op oudere leeftijd is het soms lastig  voldoende te eten,  door bijvoorbeeld verminderde eetlust, het alleen aan tafel zitten en dementie. Het is raadzaam om bij een verminderde eetlust, meerdere eetmomenten in te plannen.  Soms wordt gewicht verlies pas laat opgemerkt. De conditie is dan al verslechterd. Als u twijfelt over uw voedingspatroon kunt u een afspraak plannen met een diëtist. De diëtisten van Vivent staan in nauw contact met de fysiotherapeuten van Vivent.

Of u kunt op uw smartphone een app downloaden om te zien of uw voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten binnenkrijgt. Zoals de Food App , Mijn Eetmeter of Mijn Leefstijlcoach van VGZ.