Recept januari – Caesar Salade

De Caesarsalade is bedacht door restauranthouder Caesar ( ook wel Cesare) Cardini. Deze naar de Verenigde Staten geëmigreerde Italiaanse chefkok had in Tijuana, net over de grens in Mexico, een restaurant. Op de feestdag 4 juli 1924 (Onafhankelijkheidsdag) trokken veel Amerikanen vanwege het beperkte alcoholaanbod door de drooglegging in hun land naar het buurland Mexico. Zo raakte de voorraad in de keuken van Signore Cardini sneller op dan verwacht en moest hij improviseren met wat hij nog in huis had. Hij voegde daarbij de dramatische flair toe van het aan tafel bereiden ‘door de chef’ en de populaire Caesarsalade was geboren.

 

Ingrediënten:

  • 5 ansjovisfilets
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt en aan een stuk
  • ½ ciabattabrood, in kleine blokjes
  • 2-3 kropjes little gem of 1-2 kroppen romainesla
  • Naar wens eventueel onderstaande toevoegen:
  • gekookt ei
  • gebakken stukjes kipfilet
  • krokant gebakken spekjes
  • avocado

 

Bereiden ( 0:30 minuten):

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de ansjovisfilets en knoflook fijn en gebruik de zijkant van een mes om er een pasta van te maken en schep in een kom. Klop de eidooiers, het citroensap en de mosterd er door.

2. Voeg druppelsgewijs eerst 2 eetlepels olijfolie en daarna de zonnebloemolie toe.

3. Klop tot de dressing dik en glanzend is. Klop 2/3 van de Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper en evt. citroensap.

4. Meng de broodblokjes met de overige olijfolie, verdeel het brood over de bakplaat en bak de croutons in de oven in 10-15 min. Knapperig en goudbruin (je kunt ze ook kant en klaar kopen, maar is minder lekker)

5. Snij de sla in stukjes of trek de bladeren los van de krop en leg ze in een schaal, schaaf er de Parmezaanse kaas overheen of strooi de overige geraspte kaas er overheen.

6. Hussel de sla, croutons en dressing er voorzichtig door heen. Hierna kan er eventueel, het gekookte ei, gebakken kipfilet, spekjes en avocado toegevoegd worden.

 

Buon appetito!