De mooie kanten van het ouder worden

Wie zich inleest op het ouder worden, kan wel eens somber gestemd raken. Want in de informatievoorziening wordt meestal de nadruk gelegd op de negatieve gevolgen van het ouder worden. Zoals de grijze haren, de rimpels, het slechter kunnen zien en horen en de stramme spieren in de ochtend. Natuurlijk weten we allen dat bepaalde lichaamsfuncties minder worden, maar ouder worden heeft zeker zo zijn mooie kanten.

  • U leert uzelf steeds beter kennen. U weet steeds beter wat u wilt, waar u voor staat en wat echt belangrijk is in het leven.
  • U hoeft zich niet meer zo nodig te bewijzen. U heeft uw strepen in het (werk)leven al verdiend. Dit geeft rust.
  • U staat zelfverzekerder in het leven. Uw eerste baan, uw eerste huis en bijvoorbeeld het opvoeden van de kinderen. Allemaal gebeurtenissen en fases in het leven die bij jongeren in uw omgeving nog onzekerheid of zorgen kunnen opleveren.
  • U heeft (meer) tijd voor leuke dingen en u hoeft minder keuzes te maken; Ik ga na het eten eerst een fijne wandeling maken, die afwas komt daarna wel.  Tijd die u kunt investeren in uw sociale contacten, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk. Of gewoon om eens lekker te lummelen.
  • U kunt bogen op een ruime schat aan levenservaring. En deze ervaringen kunt u ook weer delen met anderen.
  • Uw kennis neemt toe, want wijsheid komt tenslotte met de jaren. U bent misschien niet meer de snelste denker, maar de kennis is er wel degelijk.

Het is dan ook belangrijk om de focus niet meer alleen op de beperkingen van het ouder worden te leggen. Maar te kijken naar de wijsheid en vrijheid die het ouder worden u oplevert. Want men is zo oud als men zich voelt.