Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Is het u wel eens opgevallen dat er in de loop van de jaren steeds meer spullen in uw huis terecht komen? Op een gegeven moment raakt u iets kwijt en heeft u geen flauw idee meer waar u het heeft gelaten. Iedereen heeft er baat bij om makkelijk bij zijn of haar spullen te kunnen en het overzicht te bewaren. Want zeg nou zelf, als uw leefruimte opgeruimd is, heeft u ook meer ruimte in uw hoofd om te genieten van het dagelijks leven.

DE KONMARI METHODE
Wellicht heeft u al eens gehoord van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Zij maakt gebruik van de KonMari methode. De methode gaat er niet vanuit dat u opruimt per ruimte, maar per categorie in een bepaalde volgorde. U verzamelt alle spullen in de categorie, bekijkt ze en bepaalt wat u wilt houden. Dat doet u door bij elk van deze spullen de vraag te stellen: ‘does it spark joy’ (wordt u er blij van?).

CATEGORIEËN VAN DE KONMARI METHODE:
• Kleding
• Boeken
• Papier
• Komono (alle overige spullen)
• Sentimenteel

Door in deze volgorde te werken, wordt u volgens Marie Kondo steeds beter in opruimen en het wegdoen van spullen. U begint bij de makkelijkste categorie (kleding) en eindigt bij de moeilijkste (sentimenteel).

1. Verzamelen
Alle spullen die bij een bepaalde categorie horen worden bij elkaar verzameld. Zo wordt het ook zichtbaar hoeveel u heeft en welke spullen u heeft van spullen uit een bepaalde categorie.

2. ‘Does it spark joy?’ oftewel ”Word ik er echt blij van?”
Bij alle spullen uit de categorie bepaalt u of u het wilt houden of niet, aan de hand van deze vraag. Het is de bedoeling dat u alleen de spullen houdt waar u echt blij van wordt. Maar natuurlijk zijn er ook spullen die niet weg te denken zijn in een huishouden, zoals bijvoorbeeld een thermometer. Natuurlijk mogen die ook blijven.

3. Inruimen
Het inruimen is net zo belangrijk als de eerste twee punten. Alles krijgt een vaste plek en de categorieën worden zoveel mogelijk bij elkaar gehouden. Het moet fijn werken voor u, maar de spullen moeten wel ruimtelijk, netjes en overzichtelijk opgeborgen worden.

RUST IN HUIS
Door deze methode creëert u meer rust in huis. Doordat alles een eigen plek heeft en u zich omringt met de spullen waar u blij van wordt, zult u ook merken dat u ook meer rust in uw hoofd heeft. Daarnaast maakt u ook meer ruimte in uw hoofd voor de dingen waar het echt om draait in het leven. Zoals tijd met (klein)kinderen, een wandeling maken of een genietmomentje voor uzelf.