“Geraakt tot in het diepst”

‘Het leven is prachtig’

Gerdie de Grunt (56) uit Eindhoven is het gezicht van de rolstoeltoegankelijkheid in Nederland. Door MS is zij rolstoelgebonden, maar zij viert het leven. Zo gaat ze graag naar concerten. Met als hoogtepunt de concerten van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands waarbij mensen met allerlei verschillende achtergronden aanwezig zijn.

‘Soms grijpt muziek me naar de strot’.

Muziek helpt Gerdie om van het leven iets moois te maken. Ze omschrijft zichzelf als een ‘ontzettende fan’ van The Bach Choir en Orchestra of the Netherlands onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Ze gaat er tweemaal per jaar naartoe in de Sint-Catharinakerk in haar woonplaats Eindhoven. “Bravo bravo, roep ik dan. Muziek geeft mij energie en maakt mij rustig; sinds ik negen jaar geleden rolstoelafhankelijk werd is dat nóg belangrijker geworden.”

Soms krijgt ze er een brok van in haar keel. ”Dat ligt aan je ‘ik’ van dat moment en aan het stuk dat ze spelen.” En soms springt ze zowat de kerk uit van blijdschap, bijvoorbeeld als ze Jan Vayne bezig hoort. “Nou ja, ik wil het niet dramatiseren, maar het leven is prachtig!”