Informatiemiddag Stress en wat als ik ziek word.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 19 april zijn de onderwerpen “Wat als ik ziek word” en “Stress de baas” aan bod gekomen. Twee thema’s die vanuit de leden van Vivent Langer Thuis zijn aangedragen.

Wat als ik ziek word

Hoe en waar regelt u zorg, als u ziek wordt? En wat kunt u zelf opvangen met uw netwerk? En welke (technologische) hulpmiddelen kunnen u ondersteunen? Op al deze vragen en meer heeft Susanne Haerkens, Wijkverpleegkundige bij Vivent tijdens de lezing antwoord gegeven.

Allereerst is Susanne uitgebreid ingegaan op de verschillende wetten waarmee u te maken kunt krijgen als u zorg of ondersteuning nodig heeft. En waar u terecht kunt. Dat zijn de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo), de zorgverzekeringswet (ZVW) en de wet langdurige zorg (Wlz). Zo vraagt u onder andere een woningaanpassing aan bij de gemeente (wmo) en voor verpleging (ZVW)kunt u terecht bij een thuiszorgorganisatie.  Naast de zorg  zijn er ook handige hulpmiddelen of technologische oplossing op de markt die een waardevolle aanvulling kunnen zijn. Zoals een hulpmiddel waardoor u gemakkelijker de steunkousen kunt aantrekken of de ogen kunt druppelen. Ook kan de inzet van een cliëntondersteuner u de juiste weg wijzen.

De volledige lezing van Susanne Haerkens kunt u lezen op de ledenpagina van Vivent Langer Thuis.

Workshop stress door stress- en traumacoach Marc Doomernik

Iedereen ervaart wel eens momenten van stress. Kortdurende stress, zoals spanning voor een examen hoeft niet erg te zijn, het kan er zelfs voor zorgen dat u gefocust bent. Maar stress die u langdurig ervaart, kan op den duur zorgen voor lichamelijke klachten en kan zelfs leiden tot een burn-out.

Marc Doomernik is tijdens de workshop ingegaan op het herkennen van stress. Het is namelijk van groot belang dat er niet alleen aandacht besteed wordt aan de fysieke gesteldheid; maar ook aan het mentale en de emoties. Welke emoties zijn bijvoorbeeld een belangrijke indicator dat u over uw grenzen aan het gaan bent. En hoe belangrijk is een ‘goede’ ademhaling? Voor velen was het tijdens deze middag een eye-opener dat een lichaam dat trilt onder en na spanning niet ‘vreemd’ is. En dat het belangrijk is om het lichaam te laten ‘uit trillen”.

Meer informatie over de trainingen en coaching die Marc Doomernik biedt, vindt u op zijn website

https://marcdoomernik.nl/