Koken met (seizoensgebonden) groenten?

Gezonder eten

Als u bij het samenstellen van uw maaltijd uitgaat van één of meerdere groenten, zet u al een grote stap in gezonder gaan eten. Groenten bevatten namelijk veel vitamines en mineralen. Onder andere vitamines C en A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Tevens bevatten groenten veel voedingsvezels, die goed zijn voor de stoelgang, de bloedsuikerspiegel en zorgen voor een vol gevoel na de maaltijd.

Als u dan ook nog kiest voor seizoensgebonden groenten slaat u eigenlijk twee vliegen in één klap. Want naast een gezonde maaltijd zijn seizoensgebonden groenten  minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa of zijn gekweekt in een verwarmde kas.

 

Seizoensgebonden groenten

 In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product waar de groente vandaan komt. Maar als u dat wat omslachtig vindt, in de winter zijn er veel stevige groenten verkrijgbaar. Denk hierbij aan spruitjes, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool. Voldoende keuze dus om gezond en gevarieerd te eten.  Dan zijn er ook nog groente die het hele jaar een duurzame keuze zijn, óók als ze niet uit Nederland komen. Denk hierbij aan bleekselderij, bloemkool, broccoli en prei. Prei is bijvoorbeeld een heerlijke groente voor hartige taarten en ovenschotels en bloemkool is een gemakkelijke groente om te verwerken in een curry.