Recept april: Aspergesoep

Aspergesoep voor 6 personen

Wie denkt aan het voorjaar, denkt aan aardbeien en asperges. Voor u hebben we een heerlijk en vooral gezond recept voor aspergesoep. Asperges zijn supergezond; ze bevatten weinig calorieën en daarnaast veel vitamines waaronder C en E en diverse mineralen, zoals magnesium, zink en ijzer.

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 700 gram geschilde witte asperges
  • verse peterselie
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1,5 liter water
  • 200 ml kookroom
  • 80 gram bloem
  • klontje boter
  • Peper/zout
  • plakjes gerookte zalm

Bereidingswijze

1. Snijd de asperges in stukken en kook deze ongeveer 5 minuten in 1,5 liter water. Laat de asperges na het koken nog even nagaren.
2. Snij ondertussen de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes. (Het vuur mag niet te hoog staan). Voeg vervolgens de bloem toe en roer deze met een garde tot een roux. Laat vervolgens de roux  ongeveer 5 minuten zachtjes doorgaren. Giet ondertussen de asperges af, maar laat het kookvocht niet weglopen. In dit kookvocht kunt u de bouillonblokjes oplossen. Zo blijft de smaak van de asperges ‘bewaard’. De bouillon wordt dan beetje voor beetje aan de roux toegevoegd. Blijf vooral met de garde roeren, om klontjes te voorkomen.
3. Nu kan de kookroom worden toegevoegd en vervolgens de gekookte stukken asperges. Voeg naar smaak, peper en zout toe en warm het geheel goed door.  Bak ondertussen de bacon in een droge koekenpan. Verdeel de soep over zes soepkommen en garneer met de plakjes gerookte zalm en wat peterselie.