Recept februari: stamppot van pastinaak en prei

Stamppot  met pastinaak en prei

In de winter eten we graag stamppot, van boerenkool tot andijvie. Maar probeer ook eens een andere groente, zoals pastinaak. Deze vergeten groente bevat veel vezels, vitamine c, kalium en foliumzuur. En pastinaak is in deze periode goed verkrijgbaar.

Ingrediënten:

  • 3 bosuitjes
  • Verse bieslook
  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml melk
  • 125 ml creme fraiche

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bosui in dunne ringetjes en de bieslook fijn. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd deze in stukken die even groot zijn. Houd de pastinaak en de aardappelen wel apart. Snijd de prei in stukken van 3 cm. stukken. Kneus de knoflook.

 Verdeel de pastinaak en knoflook over een bakplaat en besprenkel met 2 el olie. Rooster dit ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Kook ondertussen de aardappelen en prei gaar.

Giet vervolgens de aardappelen en prei af en bewaar het kookvocht. Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje. Stamp de aard­appelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met de pureestamper.

Verwarm de melk en voeg dit samen met 150 ml  kookvocht (per 4 personen) en de bosui toe aan de rest. Meng de crème fraîche met de bieslook. Serveer de stamppot met een lepel van de crème fraîche. Deze stamppot smaakt lekker met een stukje vis.