Recept juni: Asperges met lenteboter

Serveer asperges met deze makkelijke zachte lenteboter van doperwtjes en spinazie.

Asperges met lenteboter

Recept van het Voedingscentrum: Asperges met lenteboter

Een portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. De stof asparagine kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur.

Ingrediënten voor twee personen
  • 500 gram krieltjes
  • 4 eieren
  • 750 gram asperges
  • 1 eetlepel olie
  • 10 gram halfvolle boter
  • 50 gram diepvries doperwtjes
  • 10 blaadjes spinazie
  • peper
  • citroensap
Bereiding
  1. Was de krieltjes en halveer grote exemplaren. Kook de krieltjes in weinig water in 6 minuten gaar.
  2. Kook de eieren hard.
  3. Schil de asperges en snijd de harde onderkant eraf.
  4. Kook de asperges in ruim water 8-10 minuten en laat ze in het afkoelende kookvocht nagaren.
  5. Bak de krieltjes in de hete olie goudgeel.
  6. Laat de halfvolle boter op kamertemperatuur komen of maak het zacht in de magnetron.
  7. Kook de doperwtjes 2 minuten in weinig water.
  8. Voeg de gewassen spinazie toe en kook de groente verder gaar.
  9. Giet de groente af en pureer dit in met een blender of in de keukenmachine.
  10. Meng er de zachte boter door en maak het op smaak met peper en een drup citroensap.
  11. Laat de asperges uitlekken, leg ze op een schaal en geef de boter erbij.
  12. Pel de eieren en snijd ze in tweeën. Geef de eieren en de krieltjes bij de asperges.

Eet smakelijk!