Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese voor 4 personen

Waarom heet het spaghetti Bolognese???

Dit is echt een klassieker uit Italië, Bolognese is de aanduiding voor het gerecht dat oorspronkelijk uit de keuken van de Italiaanse stad Bologna komt. Vanaf het einde van de 19e eeuw immigreerden vele Italianen naar New York. Trots als ze waren namen ze ook hun eigen recepten mee. Zij introduceerden de pasta saus gebaseerd op tomaten en gehakt.  In 1982 werd het originele recept vastgelegd bij de Italiaanse Culinaire Academie.

 

Ingrediënten:

 

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 350 gram rundergehakt of gehakt half om
  • 3 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • 2 wortels, schoon geschrapt en fijn gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 350 gezeefde tomaten (passata)
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 rundvleesbouillonblokjes
  • 250 ml rode wijn
  • 300 gram spaghetti
  • 50 gram Parmezaanse kaas gerapt
  • Basilicum blaadjes

 

Bereiding:

 

  1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij en wortels circa 8 minuten tot het geheel glazig is
  2. Schep dit uit de pan en leg het even op een bord, en voeg het gehakt toe en eventueel nog wat olijfolie
  3. Als het gehakt goed gebakken is, vuur lager zetten en met de rode wijn afblussen, de tomatenpuree toevoegen en dit mengen
  4. Vervolgens de gezeefde tomaten, oregano, tomatenblokjes en bouillonblokjes toevoegen, geheel aan de kook brengen. Zet vervolgens de warmtebron laag en laat de saus minimaal 6 uur stoven
  5. Roer regelmatig door en voeg eventueel een scheutje water toe als het droog kookt
  6. Kook de spaghetti vlak voor het serveren beetgaar
  7. Verwarm de borden voor, en dien de spaghetti op met in het midden de Bolognese saus en maak het af met de geraspte Parmenzaanse kaas en wat blaadjes basilicum.

 Tip: De saus wordt nog lekkerder na een nachtje in de koelkast, maak de saus gerust een dagje eerder!

 Buon appetito!