Valtraining vanuit het preventiebudget VGZ

Een val kan soms zo onschuldig lijken. De realiteit is anders. Iedere 5 minuten belandt er een oudere door een val op de spoedeisende hulp. Vallen is niet altijd te voorkomen, wel kunt u de kans dat u valt zo klein mogelijk maken.  Wees u bewust van bepaalde risicofactoren, zoals de achteruitgang van uw fysiek, uw omgeving zowel in huis als buitenshuis als uw handelen. Neem de tijd voor wat u doet en blijf alert.

Leren hoe u een val kunt voorkomen én hoe u weer opstaat als u toch een keer valt? Volg een valtraining. VGZ vergoedt 3 valtrainingen: In Balans, Zicht op Evenwicht en Vallen Verleden tijd. De trainingen worden gegeven door fysiotherapeuten, oefentherapeuten (Cesar/Mensendieck) en ergotherapeuten met een certificaat. VGZ vergoedt valpreventie voor aanvullend verzekerden vanuit het preventiebudget.

Wat houden deze programma’s in?

  • In Balans: Dit valprogramma is een groepstraining. In Balans bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De bijeenkomsten maken u bewust van valrisico en balansverstoring. Met het beweegprogramma verbetert u uw algehele fitheid, spierkracht en balans.
  • Vallen verleden tijd: Dit is een groepstraining voor maximaal 10 personen. Vallen Verleden tijd is speciaal ontwikkeld voor thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, een valverleden of valangst. Er is een aangepaste versie van het programma voor mensen met osteoporose.
  • Zicht op Evenwicht: Dit is een valprogramma met twee varianten: individueel of een groepscursus. De individuele training is voor ouderen die niet in staat zijn om op een locatie voor een groepscursus te komen. De training wordt thuis gegeven. De onderwerpen zijn voor beide varianten gelijk: bezorgdheid om te vallen, lichaamsbeweging, opkomen voor uzelf, veilig gedrag en veiligheid in en om huis.

Vind een valtraining in uw omgeving.

Ga naar http://www.vgz.nl/zorgzoeker

en typ in de zoekbalk ‘Valpreventie’ in. Na het invullen van uw postcode, ziet u welke zorgverleners in uw buurt valpreventie aanbieden.