Wel of geen elektrische fiets?

Met het voorjaar in de lucht is het heerlijk om buiten een wandelingetje of fietstocht te maken. Voor wie overweegt om een elektrische fiets te gaan aanschaffen, hieronder vindt u enkele tips.

Tip 1: Kijk of een e-bike bij u past.

Fiets u met gemak of kost het fietsen u veel moeite? Met een e-bike wordt fietsen en stuk gemakkelijker, zodat u ook met minder uithoudingsvermogen langere afstanden kunt afleggen. En dat is een heel groot voordeel. Maar toch zijn er ook redenen te bedenken om geen e-bike aan te schaffen. Sommigen vinden het prima dat ze geen 25 km per uur kunnen fietsen. Of vinden de prijs en het gewicht van de fiets een reden om op de ‘gewone’ fiets te blijven fietsen. Het gewicht van de fiets, daarvan heeft u tijdens het fietsen vaak geen hinder, maar kan bij het stallen wel lastig zijn.

Tip 2: Wat voor soort fietser bent u?

Wat voor type fietser bent u? Ga na hoe vaak u fietst en welke afstanden u fietst.  En besluit dan of de aanschaf van een elektrische fiets opweegt tegen de voordelen van een ‘gewone’ fiets. Probeer dan diverse modellen uit bij de fietsenmaker. Er zijn verschillende fietsen, met allen hun eigen voordelen. Gebruikt u de fiets bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, dan zal dit een ander ‘type’ zijn dan wanneer u lange toertochten maakt. Of heeft u bijvoorbeeld moeite met opstappen, dan kunt u ook een elektrische fiets met een lage instap overwegen.

Tip 3: Zorg voor de juiste zadelhoogte

Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets. Wilt u meer balans bij stilstand en het opstappen? Zorg dan dat u zittend op het zadel altijd met de voeten plat op de grond kunt.

Tip 4: Veilige tips voor onderweg

  • Vertrek altijd in een lage ondersteuning.
  • En schakel terug bij een bocht. Hiermee voorkomt u dat u de controle over de fiets verliest.
  • En kijk goed vooruit. De andere weggebruikers hebben niet altijd in de gaten dat u op een e-bike fietst. Het kan dan ook voor hen lastig zijn om uw snelheid in te schatten.
  • Pas uw snelheid aan bij de verkeerssituatie.
  • Draag een helm

 

Meer informatie over fietsen op een elektrische fiets, vindt u op de site van Veilig Verkeer Nederland en ANWB.