VGZ en Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg.  Een jaarlijks terugkerende dag waarop er extra aandacht is voor mantelzorgers. U bent mantelzorger wanneer u in de omgeving zorgt voor iemand met een ziekte, psychische aandoening of handicap.  Dat kan familie zijn zoals een ouder of partner, maar ook een vriend of buurvrouw.  Er is dus altijd een persoonlijke band met degene voor wie u zorgt.

Zorgen voor een ander is mooi en waardevol, maar het is niet altijd gemakkelijk. Soms kan het zorgen even te veel worden. Gelukkig zijn er organisaties zowel lokaal als regionaal die mantelzorgondersteuning bieden. (advies, tips, luisterend oor). Ook onze samenwerkingspartner VGZ helpt u graag. Zodat u goed voor uw naaste kan blijven zorgen, maar ook zeker voor u zelf. Want als mantelzorger loopt u een verhoogd risico op overbelasting. In balans blijven is daarom dan ook belangrijk.

Zorgverzekeraar VGZ biedt onder andere een gratis online workshop en diverse apps aan.  Met de digitale workshop krijgt u handvatten om mentaal gezond en in balans te blijven en u doet inspiratie op door persoonlijke ervaringsverhalen van andere mantelzorgers. U gaat zelfstandig en anoniem aan de slag met tips en oefeningen. Met de diverse apps kunt u onder andere de zorgtaken en afspraken op een handige manier plannen en zo gemakkelijker het overzicht houden.

In sommige gevallen kunt u als mantelzorger een vergoeding krijgen voor ondersteuning.  Zoals de inzet van een mantelzorgmakelaar of vervangende mantelzorg. Zo kan een mantelzorgmakelaar u wat regeltaken uit handen nemen. Wilt u ook weten wat VGZ allemaal te bieden heeft, lees dan verder op:

https://www.vgz.nl/gezond-leven/mantelzorg