Voorkom vallen door te bewegen

Regelmatig sporten en bewegen draagt bij aan soepele en sterke spieren. Uw lenigheid, spierkracht, uithoudingsvermogen, balans en behendigheid hebben hier baat bij. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Als u ouder wordt is een combinatie van spierversterkende-, bot belastende- en balansoefeningen het beste.

Het doel van spierversterkende activiteiten is het verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren. U kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan specifieke krachtoefeningen, maar ook aan sporten die helpen de spieren te versterken. Het gaat dan om sporten zoals krachttraining, voetbal of tennis. Maar ook verschillende dagelijkse activiteiten zoals fietsen kunnen bijdragen aan het versterken van de spieren. Oefening thuis: uit de stoel opstaan zonder uw handen te gebruiken.

Bij het regelmatig belasten van de botten belast, houdt u deze langer sterk.  Zo rond het 30ste levensjaar is de dichtheid van de botten het grootst. Daarna neemt de botdichtheid af.  Wat de kans op botfracturen vergroot. Bij botversterkende activiteiten wordt dan ook kracht op de botten uitgeoefend, wat de kracht en groei van de botten versterkt. Bij de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en traplopen belast u al de botten.

Balansoefeningen zijn een specifiek advies voor mensen vanaf 65 jaar. Bij balansoefeningen staat het samenwerken van de spieren centraal. Een goede balans zorgt ervoor dat u het evenwicht beter houdt en dus minder  snel valt. Denk ook aan activiteiten zoals yoga,  pilates, of bal- en racketsporten. Of de oefening van op één been staan (en uw tanden poetsen) of over een voetje voor voetje over een lijn lopen.