Smeltend IJs

Terugblik theatervoorstelling Smeltend Ijs

Op donderdag 14 april (De Speeldoos, Vught) en op zaterdag 23 april (Vivent Mariaoord, Rosmalen) heeft de voorstelling Smeltend ijs plaatsgevonden.
De voorstelling begint bij het einde (namelijk de dood van de vader) en kijkt terug op het verloop van zijn leven. Beginnend bij de kindertijd waar een mooi beeld geschetst wordt van de band tussen vader en zoon. Dit loopt door tot de eerste verschijnselen zich voordoen zoals dingen vergeten in- en om het huis. Goed wordt ingezoomd hoe dit beide partijen raakt, zowel de zoon als de vader. Het verhaal heeft twee perspectieven die de acteurs goed laten zien en de bezoekers over laten nadenken. Wat heeft nog toegevoegde waarde en is de angst voor het loslaten groter dan de wens op geluk? Een vraag die iedereen liet nadenken.

Welkom
De bezoekers werden op beide dagen verwelkomd met een kopje koffie of thee en een versnapering voordat zij de zaal konden binnentreden. Hier konden zij genieten van een prachtige voorstelling die gespeeld werd door Jan van der Elst en Piet van Bijnen.

De voorstelling
Tijdens de voorstelling werden de bezoekers meegenomen door het gehele dementieproces. Vanaf de niet-pluis fase, tot aan de laatste fase. De acteurs werden ondersteund door licht- en geluidseffecten en dit ondersteunde het verhaal en de impact die dementie heeft op de persoon zelf, maar ook de mensen eromheen, nog meer.
Aan het einde van de voorstellingen was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de acteurs en deelden zij ook hun persoonlijke verhalen. Daarnaast was er op beiden dagen ook nog een Vivent Casemanager Dementie aanwezig en zij ging dieper in op de inhoudelijke vragen over dementie.

Enkele reacties
De reacties op beide voorstellingen waren erg positief. Wij delen graag enkele mooie reacties van de bezoekers met u.

  • ‘Boeiende voorstelling, ook confronterend. Zeker voor herhaling vatbaar.’
  • ‘Eigenlijk was de hele setting af, zeer herkenbaar en goed professioneel weggezet’
  • ‘Zeer indrukwekkend, zeer herkenbaar gespeeld, Opent mijn ogen m.b.t. kracht van zoon in sommige situaties’
  • ‘Eigenlijk was alles goed. Goede ontvangst, prachtige voorstelling, gratis consumptie, kans op nabespreken. Top’
  • ‘Wij hebben een leerzame avond gehad. Heel bijzonder. Bedankt’
  • Hiermede willen wij jullie hartelijk bedanken voor de fijne herkenbare voorstelling. Realistisch gespeeld, goed verstaanbaar en een leuk theater. En het was allemaal fantastisch georganiseerd, met koffie en cake en een drankje.
  • Bijeenkomsten als deze worden steeds belangrijker voor ons.
  • Het was prachtig gespeeld. Ik was tijdens de gehele voorstelling geëmotioneerd (en dat is bijzonder voor mij).
  • Heel goede voorstelling. Mag vaker zo!
De dagen werden gemiddeld met een 9 beoordeeld door de bezoekers op basis van feedbackformulieren.