“Ik kan weer gesprekken volgen”

“Papa is er weer helemaal bij, zeiden mijn kinderen tegen mijn vrouw”, vertelt de klant. Die opmerking van zijn kinderen kwam kort nadat hij zijn hoortoestellen had gekregen. ‘Maar, zij wisten dat helemaal niet. Het viel iedereen op dat ik weer meedeed.”

De klant draagt zijn hoortoestellen nog niet zo lang. Hij heeft naar zijn zeggen niet zulke ernstige gehoorproblemen, maar hij heeft er al wel heel lang last van. “Ik merk al zeker 20 jaar dat ik stukjes mis, dat ik moeite had met het volgen van gesprekken en veel te laat reageerde op wat er werd gezegd. Mijn vrouw zei tegen me dat ik er iets aan moest doen”.

Een KNO-arts stelde vast dat er weliswaar sprake was van een probleem, maar dat het nog wel slechter moest worden voor hij er iets aan hoortoestellen zou hebben. Het probleem bleef en hij ergerde zich. Een nieuwe gehoortest volgde en opnieuw was de conclusie dat er sprake was van schade. “Toch kreeg ik geen advies om hoortoestellen aan te schaffen. Dat kon me niet meer schelen, want ik wilde ervan af.” Voor hem was het niet kunnen meedoen aan gesprekken, het missen van dingen, het moeten vragen naar wat werd gezegd te lastig.

Hij kwam terecht bij een audicien van Oogvoororen.nl. “Die zei dat hij de arts wel begreep omdat er geen sprake was van een ernstig gehoorverlies, maar hij begreep dat het bij mij om iets anders ging, om comfort. Eén op één gaat het heel goed, maar niet in gezelschap of als ik ben afgeleid. Het kostte me heel veel energie om gesprekken te volgen en er achteraan te hobbelen.”

Met zijn hoortoestellen gaat het nu veel beter, al is het niet perfect. “Ik moet nog wennen aan het geluid en ben nog aan het experimenteren met verschillende programma’s. De dag nadat ik de apparaatjes had gekregen, bezocht ik een theatervoorstelling. Bij de nazit in het theatercafé, waar het erg rumoerig was, kon ik anderen gewoon verstaan. Voor het eerst in misschien wel 20 jaar was dat geen probleem. Dat was verrukkelijk!

Hij heeft nooit last gehad van schaamte. “Ik zei altijd dat ik een beetje slechthorend was. En het is niet zo dat ik de hoortoestellen onmiddellijk mis als ik ze weleens vergeet, maar mijn leven met is enorm veel leuker geworden. Techniek helpt. “Ik vind het jammer dat mensen de schaamte voor een probleem erger maken dan de oplossing. Je kunt wel ergens tegenop zien, maar de opluchting is enorm als je jouw problemen oplost.”