3 maart: De internationale dag van het gehoor

Vrijdag 3 maart is de internationale dag van het gehoor.  

Ieder jaar wordt deze dag  georganiseerd door de Wereld Gezondheidsorganisatie om aandacht te vragen voor slechthorendheid, de behandeling ervan en de preventie op gehoorschade.   Preventie op gehoorschade kan helpen bij het gezond houden van het gehoor. Echter men ziet niet altijd het belang  van een regelmatige gehoorscreening en stelt de aanschaf van een gehoorapparaat liever nog even uit. En men gaat pas actie ondernemen als het gehoor veel schade heeft. Maar een goed gehoor is essentieel om deel te blijven uitmaken van de maatschappij en zelfs gezond oud te worden.

Slechthorendheid

Niet alleen ouderen hebben last van een verminderd gehoorvermogen. Ook steeds meer jongeren hebben een grote kans op blijvende gehoorschade door het onveilig gebruik van hun smartphone als muziekspeler. En door het bijwonen van grote muziekfestivals en sportevenementen zonder gehoorbescherming. Slechthorendheid levert niet alleen problemen op bij de communicatie, maar heeft ook een flink effect op de kwaliteit van leven. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat slechthorendheid onder andere gepaard kan gaan met  sociale isolatie, verminderd zelfvertrouwen, gevoelens van grotere afhankelijkheid en onveiligheid. Bij deelname aan het verkeer kan een slecht gehoor zorgen voor een onveilig gevoel en situaties.

Gehoorscreening

Omdat slechthorendheid zulke ernstige gevolgen kan hebben en hulpmiddelen voor het gehoor erger kunnen voorkomen is een gehoorscreening belangrijk.  Hoortoestellen kunnen namelijk helpen de verdere achteruitgang van het gehoor te voorkomen. Voor een gehoorscreening kunt u een afspraak maken met een audicien bij u in de buurt. Maar er zijn ook audiciens die aan huis kunnen komen. Audicien Oog voor oren werkt met zeer geavanceerde apparatuur, zodat zij bij u aan huis zowel de gehoorscreening als de aanpassing kunnen verzorgen.  Tijdens de uitgebreide gehoortest wordt een uitgebreide meting uitgevoerd; hoe gaat het geluid het oor in en hoe komt het geluid aan bij het trommelvlies. Omdat u de service thuis geniet, kunt u het resultaat direct testen in de akoestiek van uw vertrouwde thuisomgeving.

Meer informatie over de gehoorscreening en hoe u deze kunt aanvragen vindt u op

https://www.viventlangerthuis.nl/voordelen/audicien-oog-voor-oren/